petak, 20. siječnja 2012.

Galerijske Priče

Svako umjetničko djelo krije zanimljivu priču, odražava specifičan duh vremena, posebnost razmišljanja i života svog autora ili nudi pregršt asocijacija iz kojih može nastati neka potpuno nova priča. S ciljem istraživanja ovakvih mogućnosti djela izloženih u stalnom postavu Galerije umjetnina u Splitu, osmišljen je niz radionica stripa pod nazivom Galerijske priče.
Pod vodstvom splitske umjetnice i autorice stripova Sonje Gašperov i Jasminke Babić, više kustosice Galerije umjetnina, polaznici radionica se upoznaju sa procesom nastanka stripa, a inspiraciju za rad pronalaze u odabranim umjetničkim djelima izloženim u stalnom postavu Galerije umjetnina.

Do sada su održane dvije radionice, za odrasle i za školski uzrast. Stripove i fotografije s radionica mozete vidjeti na ovom blogu. Kada dođete do dna stranice kliknite "stariji postovi" kako bi vas prebacilo na slike s radionice za školski uzrast.


Branislav Dešković
Pas nad plijenom, 1910.
bronca
vis. 13 cm









Branislav Dešković (Pučišća 1883. — Zagreb, 1939.) je u povijesti umjetnosti poznat kao najizrazitiji animalist u hrvatskoj skulpturi. Nije ostavio mnogo djela, a sadržajno sva obuhvaćaju jedan žanr. Psi i konji su bili iskonski element njegova otoka i njegove mladosti, a kao strastveni lovac čitavog života ostaje blisko povezan sa životnjskim svijetom. Njegova biografija obiluje neobičnim događajima, anegdotama i pričama koje su ga pratile. Ljeto 1910. proveo je u Sarajevu, u kojem je organizirao i jedinu samostalnu izložbu održanu za njegova života. Odabrana skulptura je nastala upravo u tom periodu, a izložena je na pariškom salonu 1912. godine , gdje je Dešković redovito dobivao pozitivne kritike publike i struke. Tijekom života u Splitu, bolest je onemogućila Branislava Deškovića za stvaranje. Umire 1939. godine u vrapčanskoj bolnici. Djela mu se nalaze u Zagrebu, Splitu i Bolu na Braču, u Galeriji umjetnina koja nosi njegovo ime, te u mnogobrojnim privatnim zbirkama.





Miroslav Kraljević
La Bimbe, 1912.
tuš / papir
50 x 40 cm





Miroslav Kraljević (Gospić, 1885. – Zagreb, 1913.) jedan je od najznačajnijih umjetnika s početka 20. stoljeća i, uz ostale pripadnike tzv. Muenchenskog kruga, osnivač hrvatske Moderne. Na muenchenskoj akademiji, u klasi Huga Habermanna, sreće Josipa Račića i Vladimira Becića. Zbog oporbenih stajališta prema akademizmu ta će trojka hrvatskih slikarskih velikana ubrzo dobiti popularni naziv Hrvatska škola. Kraljević odlazi 1911. u Pariz, gdje najprije pomno istražuje crtež, a potom radi brojne skice pariških ulica, kavana i baletnih predstava. U tom razdoblju nastaje i crtež La Bimbe, koji je dio skupine od 7 Kraljevićevih crteža koji se čuvaju u Galeriji umjetnina. Crteži su nastali kao odraz svijeta pariških barova, cabareta, café chantanta (lokali u kojima su ulični zabavljači izvodili popularne melodije), te prenose istinski duh razdoblja La Belle Époque.

Cata Dujšin – Ribar
Autoportret, 1920-te
ulje / platno
105 x 75 cm




Cata Dujšin – Ribar (Trogir, 1897. – Zagreb, 1994. ), hrvatska slikarica i pjesnikinja čiji je životni put bio značajno obilježen dvojicom istaknutih muškaraca u hrvatskom političkom i kulturnom životu – prvim suprugom Dubravkom Dujšinom, slavnim glumcem i redateljem, te dr. Ivanom Ribarom, istaknutim poslijeratnim političarem. Slikarstvo je studirala na akademiji u Zagrebu, a stručno se usavršavala u Parizu i Londonu. Izlagati je počela 1927. godine, a bila je i prva restauratorica zaposlena u Galeriji umjetnina u Splitu. Okosnicu njezina slikarskog opusa čine portreti, pejzaži i vedute Dalmacije. 1976. godine je gradu Zagrebu donirala umjetničku zbirku i cjelokupni inventar svog stana u Demetrovoj ulici, gdje se danas nalazi Zbirka dr. Ivana Ribara i Cate Dujšin – Ribar. Zbirka njezinih radova se čuva i u Muzeju Grada Trogira, gdje se nalazi i galerija koja nosi njeno ime. Galerija umjetnina u Splitu čuva ukupno 24 rada, od čega je čak 6 autoportreta.


1. radionica
02. prosinca 2011.


sudionici radionice:

Luka Krstulović
Ela Gašperov
Tina Vukasović
Damjan Barić
Josip Špika
Sonja Gašperov
Flavia De Frapporti
Ivica Kolumbić
Damir Ercegović
Enisa Talić

Nema komentara:

Objavi komentar